Skip to main content

Achtergrond

Het gebied van de archeologische opgravingen en onderzoek is te zien bij ‘Kaarten en impressies’. 

Toen in 2020 in het nieuws kwam (zie het menu ‘In het Nieuws’) dat er belangrijke eerste archeologische vondsten waren gedaan, op het terrein waar het project ‘Wonen onder de Toren’ wordt gerealiseerd, heeft een groep (amateur)archeologen onder leiding van regioarcheoloog Joris Habraken op 13 november 2020 een veldonderzoek uitgevoerd met archeologische scanners.
Daar zijn wat voorwerpen gevonden en gefotografeerd.

Er is een werk- en stuurgroep ingericht voor dit project. De werkgroep verzorgt de inhoud van deze website en staat hiervoor in verbinding met de stuurgroep. Ook werken er twee amateurarcheologen uit Groessen, onder leiding van RAAP, mee aan het onderzoek.

Maandag 20 juni is RAAP gestart met de archeologische opgravingen en onderzoek op het terrein van Wonen onder de Toren. 

Elke vrijdag krijgt de werkgroep de kans om een interview af te nemen van Folkert Westra, de projectleider/archeoloog van RAAP. Tijdens het interview vertelt Folkert wat er de afgelopen week heeft plaatsgevonden, welke vondsten zijn gedaan, die hij op dat moment kan prijsgeven, en wat dat verteld over de plek in Groessen en haar bewoners. We spreken over de ‘Vondst van de week’. Tijdens het werkgroep-bezoek worden er ook foto’s gemaakt en kan het terrein worden gefilmd (al of niet met een drone). Folkert geeft de werkgroep ook wat achtergronden en gaandeweg aanvullende informatie. De werkgroep probeert, indien mogelijk, ook wat voorwerpen in 3D te scannen en aanvullende informatie te geven uit andere bronnen. Bijvoorbeeld naar aanleiding van eerdere archeologische onderzoeken in Groessen, informatie van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo of internet.

De verwachting is dat we ook informatie op deze website gaan geven over de verwerking van de vondsten op het depot van RAAP en de kijkmiddag. 

Het zal nog de nodige tijd kosten voordat alle resultaten van de opgravingen zijn onderzocht en in samenhang zijn geanalyseerd door RAAP. Dit geldt ook voor de omschrijving van gevonden voorwerpen met geschatte datum en gevonden locatie. Wij houden u op de hoogte.

De informatie op deze website wordt de komende periode wekelijks aangevuld en geactualiseerd en t.z.t. overgenomen op de website van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo. Het is niet toegestaan om enige inhoud van deze projectpagina te dupliceren en/of verspreiden.


Hou me op de hoogte!

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van de nieuwe berichten op de website. Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief