Projectmenu
Groessenaren bewonderen archeologische opgravingen
GROESSEN – Tweehonderd inwoners van Groessen namen vrijdag 22 juli een kijkje achter de schermen bij de archeologische opgravingen bij het nieuwbouwproject ‘Onder de Toren’ in Groessen. Zij keken hun ogen uit.
Door Alie Engelsman
Hoedemakers bouw en ontwikkeling, die het project uitvoert, liet in 2020 proefsleuven graven op het bouwterrein, omdat verwacht werd dat er archeologische vondsten gedaan zouden worden. Simon Passier, directeur van Hoedemakers: “We wisten van tevoren dat er mogelijk archeologisch onderzoek gedaan zou moeten worden op deze plek. Daar houden we in de planning altijd rekening mee. In dit geval moest de nodige grond afgegraven worden. Alles van archeologische waarde moet eerst worden veiliggesteld voordat de bouwgrond vrijgegeven kan worden. Het nieuwbouwproject staat al een paar jaar op de planning. Inmiddels zijn we wel zover dat we met de verkoop van de 28 woningen begonnen zijn en dat loopt goed. We vonden het een goed plan om de inwoners van Groessen een rondleiding aan te bieden naar de opgravingen en ze te laten zien wat er zoal is gevonden.” De nieuwe woonwijk wordt gebouwd midden in het centrum, tegenover de Andreaskerk.
Hoedemakers organiseert de middag samen met RAAP Onderzoeks- en Adviesbureau Archeologie, Erfgoed en Cultuurhistorie, de Historische Kring, Dorpsraad Groessen en VideoClubDuiven. De gemeente Duiven heeft de kijkmiddag mede mogelijk gemaakt. Ruud Derksen van de Historische Kring Duiven Groessen Loo is blij met deze kijkmiddag. “Er wordt al een aantal weken flink gegraven en gewerkt door RAAP. Het is mooi dat we de Groessenaren kunnen laten zien wat er nu precies gebeurt.”
Zo’n 200 belangstellenden lieten zich rondleiden over het normaal gesproken afgesloten bouwterrein en bekeken de vondsten die tentoongesteld werden in de Heilige Andreaskerk in Groessen. De rondleidingen waren in meerdere groepen onder leiding van een medewerker van RAAP. Ruud Derksen gaf samen met andere leden van de Historische Kring een toelichting en presenteerde de website, die in samenwerking met Dorpsraad Groessen speciaal voor dit project is gebouwd. Wekelijks vindt er een update van de website plaats met filmpjes, foto’s van de ‘vondst van de week’ en aanvullende informatie van betrokkenen en de Historische Kring. De website is te vinden via: www.mijngroessen.nl/projecten/archeologie-onder-de-toren.
Folkert Westra, projectleider van het archeologisch onderzoek: “We hebben restanten gevonden van boerderijen uit de vroege middeleeuwen, 5e tot 7e eeuw en uit de volle middeleeuwen en dan praat je over de 11e tot de 12e eeuw. Het gaat voornamelijk om losse onderdelen, zoals potten en gebruiksvoorwerpen en zelfs sieraden gemaakt van beenderen. We kunnen van de verkleuring van de bodem veel leren. Bijzondere vondsten zijn de urnen die bij de boerderijen begraven werden in kleine grafheuvels omringd door een greppel. Veel urnen zijn door de jaren heen wel beschadigd geraakt door het omploegen van het bouwland, maar we hebben toch één nagenoeg gaaf exemplaar gevonden, een echt museumstuk.” De urnen dateren uit de Merovingische periode, toen de Groessenaren hun overledenen nog verbrandden.
Eric Norde, archeoloog bij RAAP: “Er hebben waarschijnlijk een aantal boerderijen op het terrein gestaan. Als een boerderij was weggerot, werd er een eindje verderop een nieuwe gebouwd. Als je dat goed volgt dan kun je de ontwikkeling van Groessen mooi in kaart brengen. Dat wordt wel een puzzel, maar gelukkig hebben we vanaf de 16e eeuw beschrijvingen. We hopen dat de vondsten, nadat we ze zorgvuldig hebben schoongemaakt, geregistreerd en gedocumenteerd, ergens in Groessen tentoongesteld kunnen worden.”
Bron artikel: Duiven Post