Skip to main content

In het dorp

St. Andreaskerk Groessen

De Stichting Herbestemming Andreaskerk Groessen heeft als doel het kerkgebouw voor het dorp Groessen maar ook voor de Liemers te behouden. Met een bestemming waarmee het gebouw kan blijven bestaan als beeldbepalend dorpsgezicht.

De stichting - Beleidsplan - Activiteiten - BestuurContact

Herbestemming Andreaskerk in nieuwe fase

De Andreaskerk Groessen komt begin dit jaar te koop. Het bestuur van de Sint Willibrordusparochie heeft besloten een openbare inschrijving te starten. Voor de Stichting Herbestemming Andreaskerk Groessen (SHAG) betekent dit een nieuwe rol. Op woensdag 31 januari worden de inwoners van Groessen tijdens de Dorpsborrel van de Dorpsraad Groessen bijgepraat in het Dorpshuis Groessen.

De feiten zijn duidelijk. Een makelaar zal een taxatie verrichten waarna er een bord Te Koop in de kerktuin wordt gezet. De Stichting Herbestemming Andreaskerk Groessen mag ook een bod uitbrengen. De Stichting gaat dat niet doen. “Wij kunnen de kerk zelf niet exploiteren”, zo laat de stichting weten. “We hebben geen tijd meer om plannen verder uit te werken. Daarbij is de constatering dat er constructief is meegedacht vanuit Groessen, maar dat veel verenigingen tevreden zijn met hun eigen accommodatie en geen reden zien om te verkassen. Zelfs als we de kerk nu voor één euro kunnen verwerven, zijn er geen mogelijkheden om de kerk te exploiteren of rendabel te maken.”
De Stichting Herbestemming Andreaskerk Groessen gaat daarom op zoek naar een nieuwe invulling. “De herbestemming gaat ons niet lukken. Maar we willen niet de stekker uit de stichting trekken. We gaan onze doelstellingen opnieuw formuleren, waarbij centraal staat dat wij de belangen van de Groessenaar willen blijven vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld op het moment dat de kerk verkocht wordt. Daarbij zijn we natuurlijk wel afhankelijk van een nieuwe eigenaar. Wanneer het ons gegund is, blijven we meedenken over de beste oplossing voor het dorp, met als doel om het karakteristieke en monumentale gebouw te behouden.”

Op woensdag 31 januari begint de bijeenkomst om 20 uur. SHAG wil de Groessenaren die avond bijpraten over wat er tot dusver allemaal is gebeurd en uitleg daarover geven. Daarnaast is er gelegenheid om aansluitend met elkaar hierover in gesprek te gaan. De avond wordt georganiseerd door Dorpsraad Groessen en bevat meerdere onderwerpen. Zo wordt er ook inzicht gegeven in het nieuwbouwproject Bloesemgaarde in Groessen.

Stichting Herbestemming Andreaskerk Groessen

Naam instelling:Stichting Herbestemming Andreaskerk Groessen

Fiscaal nummer: 862463105

    De stichting

secretariaatsadres: Dorpstraat 25, 6923AB Groessen

Beschrijving doelstelling: De Stichting Herbestemming Andreaskerk Groessen heeft als doel het kerkgebouw voor het dorp Groessen maar ook voor de Liemers te behouden. Met een bestemming waarmee het gebouw kan blijven bestaan als beeldbepalend dorpsgezicht.

             Hoofdlijnen beleidsplan:

De stichting heeft ten doel: 

 • Het behoud van de RK Sint Andreaskerk ten behoeve van de dorpsgemeenschap van het dorp Groessen, gemeente Duiven;
 • Het verrichten van alle andere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:

 • Het begeleiden bij- en onderzoeken van een herbestemming en/of herontwikkeling van de RK Sint Andreaskerk;
 • Het zorgen voor- en initiëren van een onderhoud- en beheerplan voor de herbestemming en/of herontwikkeling van de RK Sint Andreaskerk;
  • Het maken van exploitatiebegrotingen en/of begrotingen die van belang zijn voor (de realisering van) de herbestemming en/of herontwikkeling;
  • Het zijn van gesprekspartner en/of contractspartij voor (overheids-) instanties en partijen die betrokken zijn bij voormelde herbestemming- en/of herontwikkeling.

andreaskerk03

    Activiteiten

Reeds uitgeoefende activiteiten:

 • Samenstellen van een klankbord groep met mensen die met ideeën en initiatieven maken. Regelmatige bijeenkomsten voor het informeren en ophalen van wederhoor;
 • Gesprekken met Groessense verenigingen over de herbestemming van de kerk (en daarbij ophalen van ideeën en eventuele interesse in “een plek in de kerk”;
 • Samenwerking met Saxion Hogeschool opleiding Interior Design, voor het maken van plannen voor de kerk;
 • Samenwerking met Stichting Oude Geldersen Kerken voor advies en ondersteuning;
 • Bijdrage aan Kerkenvisie Gemeente Duiven;
 • Maken van een Plan van Aanpak;
 • Analyseren van de verschillende belanghebbende en het daaraan koppelen van acties;
 • Communicatie: informatie via sociale media, publiciteit via persbrichten.

             Bestuur

Functies en namen van de bestuurders:

 • Pieter-Jan Buhler, voorzitter
 • Theo Nass, penningmeester
 • Ineke Knuiman, secretaris
 • John Aaldering
 • Diana de Kroo
 • Sjoerd Geurts

Beloningsbeleid: er worden geen salarissen of vrijwilligersvergoedingen betaald

Verslag uitgeoefende activiteiten: Bijeenkomsten met dorpsbewoners, gesprekken met collegawerkgroepen kerken, gesprekken met parochiebestuur, gesprekken met belangstellenden, brainstormsessies met mensen met ideeën.

 

    Contact

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het bankrekeningnummer van de Stichting Herbestemming Andreaskerk: NL68 RABO 0367 7878 14.

Hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit? Neem dan een kijkje op onze

Support pagina's

Contact

Dorpstraat 7, 6923 AA Groessen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://www.facebook.com/AndreaskerkGroessen

Hou me op de hoogte!

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van de nieuwe berichten op de website. Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief